Ik was opgebrand en voelde me onbegrepen

Voorkom burn-out met een personal trainer: samen sta je sterker.

Elke week lange dagen maken op je veeleisende baan en in het weekend verwacht worden door vrienden. Soms wordt het allemaal een beetje te veel. Steeds vaker moet je afspraken afzeggen omdat je de energie niet meer hebt jezelf naar de afspraak te slepen. En dat zorgt voor verontwaardiging en onbegrip. Wanneer je opgebrand bent, kan dat voor veel klachten zorgen. Maar ook kun je in een isolement raken. Het is belangrijk in te grijpen.

Alles te veel

Het overkwam Robin (35). ‘Het werd me allemaal te veel. Soms kwam ik ’s avonds terug uit mijn werk en plofte ik op de bank en rolde naar bed. Meer deed ik niet. Ik vergat dan zelfs eten te koken. Maar ook kwam ik steeds vaker mijn afspraken niet na. Ik had er simpelweg geen energie voor. Langzamerhand lukte het me ook niet meer te presteren op mijn werk, ook al stak ik er zoveel tijd in. Toen mijn contract niet verlengd werd, voelde ik me totaal leeg. Nog nooit had ik mij zo zwak gevoeld. Wat moet je dan?’

Wakker geschrokken

‘Vanaf dat moment was mijn batterij helemaal leeg. Dat weekend kwam ik nergens en liet ik mijn telefoon afgaan zonder op te nemen. Ik lag het grootste deel van de dag roerloos in bed. Tot ik zondagochtend in de spiegel keek en mijzelf niet eens herkende. Ik leek wel een spook, een schim van wat ik normaal gesproken was. Hierdoor schrok ik wakker, ik moest aan mijzelf gaan werken. Een vriendin die zich zorgen over me maakte hielp me.’

Over S.T.A.R.S.

Wil je ook weer stralen in plaats van op te branden? Dan helpen wij je bij S.T.A.R.S. P.T. heel graag. Ik en de andere trainers vinden het daarbij heel belangrijk om te focussen op zowel een gezond lichaam als een gezonde geest. Hierdoor kom je letterlijk en figuurlijk beter in je vel te zitten. Ben je benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Neem gerust contact op als je geïnteresseerd bent.

Niet alleen gezond leven

‘Die vriendin kocht een boodschappentas vol groenten en dwong me naar buiten te gaan. Ook spraken we af dat ik rustiger aan zou gaan doen. Dat was een enorme steun, en inderdaad, ik rustte wat uit. Maar het gejaagde gevoel liet me nog niet los. En ook bleef ik loeistreng voor mezelf. Tegelijkertijd voelde ik me een enorme slappeling omdat ik geen baan meer had en het gevoel had niets bereikt te hebben. En hoe lief mijn vriendin ook is, daar kon ze me niet goed bij helpen. Ze begreep gewoon niet waar ik doorheen ging. Toen kwam ik personal training op het spoor. Daar ben ik tot op de dag van vandaag enorm blij mee.’

Eindelijk gezien worden

‘Voor het eerst in een lange tijd voelde ik mij weer begrepen. De personal trainer zag snel in dat ik opgebrand was en speelde daarop in. Door de bodyscan kreeg ik een nog diepere kijk in hoe het ervoor stond met mijn lichaam. We begonnen met rustige trainingen waarmee we focusten op wat mijn lichaam kon. Alleen waar ik thuis altijd opgaf, werd ik nu op de juiste manier aangespoord. Ik leerde dat ik al veel meer kon dan ik dacht. Maar ook leerde ik hoe belangrijk het is om mezelf de tijd en ruimte te gunnen om te ontwikkelen. Alles hoeft niet in een keer perfect.’

Steeds relaxter, steeds krachtiger

‘Sindsdien is het alleen maar bergopwaarts gegaan. Door het sporten werd ik steeds fitter. Ik kreeg meer energie en kon alles weer beter aan. Daarnaast stimuleerde het mij om weloverwogen keuzes te blijven maken zodat ik genoeg tijd overhield voor mijzelf. Ik besloot zelfs op den duur om twee keer per week te gaan sporten, want ik voelde mijn kracht groeien.’

Weer lachend aan het werk

‘Misschien vraag je je af: twee keer per week sporten met een personal trainer, hoe betaal je dat dan? Je was toch je baan kwijt? Dat klopt en het was achteraf maar goed ook. Mijn vorige baan paste niet bij me en daarom koste het zoveel energie. Toen ik toe was aan een nieuwe baan, zocht ik echt naar iets wat bij mij past. En ik voelde mij veel zelfverzekerder, dat heeft zeker geholpen in het proces. Inmiddels heb ik een leuke nieuwe baan en zit ik veel lekkerder in mijn vel.’