Hoelang gaat de burn-out van mijn collega of medewerker duren?

Als je collega of medewerker (deels) thuiszit met een burn-out, dan is het handig om te weten waar je aan toe bent. De werkzaamheden gaan doorgaans gewoon door en het is fijn om hierop in te kunnen spelen.

Ook de persoon die thuiszit met burn-out wil niets liever weten, dan hoelang deze burn-out gaat duren.

Zo lang duurt een burn-out gemiddeld

Hoewel het ontzettend lastig is om te zeggen hoe lang een burn-out gemiddeld duurt, mag je best rekening houden met een aanzienlijke tijd: 9 tot 12 maanden. Het verschilt per persoon en situatie, daarnaast maakt het ook uit welke hulp de persoon met burn-out krijgt. Ook heeft de werksituatie en werkvloer (en dus de mensen daar!) een invloed op de duur van de burn-out.

De fasen van burn-out zien er meestal als volgt uit: het begint bij het (h)erkennen van burn-out. Dan volgt de eerste herstel fase. Daarna zal de medewerker de eerste stappen weer zetten richting re-integratie.

Re-integratie is onderdeel van burn-out herstel

Goed om te weten: re-integratie is vaak onderdeel van herstel. Vaak kan iemand na een paar maanden of weken alweer een beetje aan het werk. Om te herstellen van burn-out is niet alleen rust nodig, maar ook het doorbreken van oude patronen en het opnieuw aanleren van gedrag dat voorkomt om weer in dezelfde valkuilen die leiden tot burn-out te stappen. Onder andere om dit te kunnen oefenen en om binding te houden met de werkvloer, is re-integreren een belangrijk onderdeel van burn-out herstel.

Goede begeleiding van het re-integratie traject

Goede begeleiding van dit re-integratie proces is heel belangrijk, helaas zie ik dit in mijn rol als burn-out coach vaak misgaan. Niet uit onwil, maar vaker uit onwetendheid. Wil jij je medewerkers met burn-out goed begeleiden na burn-out? Lees hier dan eens meer over onze (online) training die je helpt burn-out en re-integratie beter te begrijpen en te begeleiden.

Goudje Haadsma burn out coach Arbeids en Organisatie Psycholoog MSc

Missie: Menselijke Maat

Onze Missie is om de Menselijke Maat weer terug te brengen in organisaties. We trainen leidinggevenden en werkgevers om het re-integratie proces na burn-out van een medewerker zo soepel en duurzaammogelijk te laten verlopen.

Goudje Haadsma is psycholoog, trainer en burn-out coach. Tevens initiatiefnemer van Missie: Menselijke Maat.

Lees hier meer over onze trainingen