HIIT Training bij S.T.A.R.S.

Wil jij wel gaan sporten, maar heb je het idee dat je er geen tijd voor hebt? Of misschien geen zin in hebt? Dan is HIIT Training voor jou de perfecte training. Wat is HIIT? Wat kun je ervan verwachten? Bied het echt resultaat? We leggen het hier uit!

Inhoudsopgave
HIIT training bij Stars PT

Wat is HIIT

HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Het is een trainingsvorm waarbij je in zo’n 30 minuten intensieve inspanning afwisselt met korte pauzes. HIIT Trainingen kun je toepassen op allerlei sporten, zoals hardlopen, fietsen en fitness.

Tijdens de training wordt er meer zuurstof door je lichaam gepompt dan normaal. Hierdoor krijg je een sterker hart, sterkere longen en wordt je kracht en uithoudingsvermogen verbetert. Het verhoogt ook je metabolisme, met name de vetverbranding.

Hoe ziet een HIIT Training eruit?

Een HIIT intervaltraining kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Meestal begin je met een warming-up, deze wordt gevolgd door een aantal oefeningen die je achter elkaar in intervallen uitvoert. Tijdens de intervallen van een aantal seconden, voer je een oefening uit op hoge intensiteit. De rustmomenten hier tussen zijn kort en kunnen bestaan uit een actieve rust of complete rust. De training wordt afgesloten met een cool-down.

De voordelen van HIIT Trainingen

De grootste voordelen van HIIT Trainingen zijn dat je maar een korte tijd hoeft te trainen, maar daarbij wel veel resultaat bereikt! Er zijn onderzoeken die beweren dat HIIT tot wel 50% effectiever is voor het verbranden van vetweefsel dan een lage intensiteit training.

Goed voor het hart en de longen

HIIT Trainingen zijn goed voor het cardiovasculaire systeem. Dit systeem zorgt voor het transport van zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen via het bloed. Doordat je tijdens de workouts je hartslag verhoogt, zal je cardiovasculaire vermogen groter worden. Dat versterkt je hart.

Je lichaam blijft na de training vet verbranden

Na de training blijft je metabolisme tot wel 24 uur hoger dan normaal. Je metabolisme zorgt ervoor dat voedingsstoffen omgezet worden in energie. Na sporten is je metabolisme verhoogt, dat heet een ‘afterburn’. Bij HIIT Trainingen houdt dit verhoogde metabolisme veel langer aan.

Het verhoogt de insulinegevoeligheid

HITT Trainingen verhogen de insulinegevoeligheid. Insuline zorgt er kortgezegd voor dat je energie haalt uit suiker of dat suiker wordt opgeslagen als vet. Bij een lage insulinegevoeligheid wordt suiker vaker omgezet in vet. Wil je afvallen, dan is het gunstig om te zorgen voor een hoge insulinegevoeligheid. HIIT kan hierbij helpen.

Hormonen worden positief beïnvloed

Door HIIT worden hormonen die zorgen voor een hongergevoel verminderd. Bij trainingen op lage of middelmatige intensiteit, worden hormonen geactiveerd die zorgen voor een hongergevoel. Doordat dat dit niet zo is bij HIIT, ga je minder eten en verbrand je lichaam meer opgeslagen vet.

Aftellen tijdens de HIIT Training

HIIT Training voor beginners

HIIT is toe te passen bij veel oefeningen en kun je ook makkelijk thuis uitvoeren. Het omhoog rennen op de trap en weer rustig naar beneden lopen, kun je zien als een vorm van HIIT.

Je kunt HIIT Trainingen zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Je kiest zelf hoe lang de intervallen en pauzes zijn en welke oefeningen je doet. Daarom is HIIT Training voor beginners ook perfect!

HIIT oefeningen

Ben je een beginner? Probeer dan eerst simpele oefeningen.

Dit zijn simpele manieren waarop jij kunt beginnen met de effectieve HIIT methode!

De nadelen van HIIT Trainingen

Als je niet goed oppast liggen er blessures op de loer. Daarnaast vraagt deze manier van trainen veel van je lichaam.

Door op de juiste manier te trainen, te zorgen voor een goede warming-up en cooling-down en niet te lang door te gaan, kun je de risico’s van HIIT beperken.

Om te zorgen dat je altijd op de juiste manier traint en oefeningen uitvoert die geschikt zijn voor jouw lichaam en doelen, raden we het aan om HIIT Trainingen te doen onder begeleiding van een personal trainer.

Bij S.T.A.R.S. Personal Training worden veel trainingen gegeven volgens de HIIT methode. Kijk op de pagina HIIT Training wat wij doen!

FAQ

HIIT is een vorm van trainen waarbij je een aantal oefeningen achter elkaar in intervallen in hoge intensiteit uitvoert. Deze wissel je af met korte pauzes van actieve rust of complete rust.

  • Een HIIT Training duurt niet lang, waardoor je maar weinig tijd kwijt bent
  • HIIT Trainingen zijn goed voor het cardiovasculaire systeem, zorgen voor een verhoogd metabolisme gedurende 24 uur, verhogen de insulinegevoeligheid en beïnvloeden de hormonen positief

HIIT Trainingen kun je zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. De trap op rennen en rustig naar beneden lopen is een voorbeeld van een HIIT Training. Zorg altijd voor een goede warming-up om blessures te voorkomen.