De relatie tussen fysieke en mentale gezondheid

Een gezonde geest in een gezond lichaam, hoe zit dat? Ik leg het je graag uit!

Waar denk jij aan als je denkt aan een fit en gezond iemand? Misschien zie je al snel een afgetraind en sterk persoon voor je. En heel vaak vinden we dat we daar zelf niet onder vallen. Dat kan pijnlijk zijn, maar is ook heel begrijpelijk. Toch is het belangrijk zijn je te realiseren dat gezond zijn niet alleen aan de buitenkant zit. ‘Fit’ zijn betekent ook dat je lekker in je vel zit op mentaal vlak. Het lichaam en de geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, dat is ook ons uitgangspunt bij S.T.A.R.S. P.T.. Hoe dat zit? Daar vertel ik je graag meer over.

 

Lichaam en geest

Psychische gezondheid en lichamelijke gezondheid gaan hand in hand. Toch zijn we al snel geneigd dit te vergeten. We willen fitter worden, slanker zijn, een gespierd lijf hebben, net zoals de mensen die we voorbij zien komen op bijvoorbeeld social media. Daarom melden veel mensen zich aan bij een sportschool en gaan aan het werk. Maar wanneer het dan niet lukt om de gewenste doelen te bereiken, raken ze ontmoedigd en teleurgesteld. Het wordt steeds moeilijker om gemotiveerd te blijven. Dat zou kunnen komen doordat je alleen aan het werk bent met een uiterlijke verbetering, terwijl een goede balans tussen lichaam een geest van fundamenteel belang is bij een gezond, fit leven.

Het gevolg van negatieve gedachtes

Dat is bijvoorbeeld te merken aan wat er gebeurt wanneer we veel negatieve gedachten hebben. Wanneer je veel en vaak negatieve gedachten hebt, staat dat een goede gezondheid in de weg. Het slurpt energie, waardoor je je vermoeider voelt. Tegelijkertijd kun je door piekergedachtes minder goed slapen en zo kom je al snel in een vicieuze cirkel terecht. En dat is enorm vervelend op fysiek én mentaal vlak. Door slechte slaap en vermoeidheid verslechtert je weerstand, krijg je een hogere bloeddruk en heb je minder zin en kracht om gezonde keuzes te maken. Je slaat sneller een sportschoolbezoek over en gaat het gebrek aan energie proberen aan te vullen met snelle suikers. Daardoor voel je je weer slechter en kom je uit op negatievere gedachtes…

Balans in (werkende) leven

Daarom is het ook zo belangrijk dat je op verschillende punten in je leven goed op je plek zit. Neem bijvoorbeeld je werk. Je besteedt een groot deel van je dagen op je werk. Als je niet blij bent met de dingen die je daar doet en er geen energie van krijgt, heeft dat een enorme impact. Je krijgt weinig succesbeleving, waardoor je minder van de hormonen aanmaakt die je blij doen voelen. En al gauw komt er onzekerheid om de hoek kijken en lopen je risico in de hierboven beschreven valkuil terecht te komen.

 

Aandacht voor emotioneel welzijn

Aandacht voor het werken aan meer positieve gedachtes en een goed emotioneel welzijn is daarom erg belangrijk. Hierbij draait het om het creëren van balans in inspanning en ontspanning, het ontdekken waar je energie van krijgt en waar je je goed bij voelt en het stellen van haalbare doelen. Doordat je merkt dat je iets kunt bereiken, word je enthousiast en heb je zin om door te zetten naar weer volgende doelen. Denk bijvoorbeeld aan het werken aan een betere conditie of het vinden van een beter passende baan, waardoor je meer energie overhoudt voor zaken als sport.

Twee vrouwen die werken aan hun gezondheid door te sporten

Een sterk lichaam voor een sterk gemoed

Naast aandacht voor je mentale fitheid, is het natuurlijk ook fijn om ondertussen te werken aan je lichamelijke gezondheid. Wanneer je goed voor je lichaam zorgt, voel je je vaak vrolijker, opgewekter en energieker. Door te bewegen maakt het lichaam allerlei hormonen aan die dat soort positieve gevoelens opwekken, en krijg je meer gevoel van eigenwaarde, positiviteit en energie. Maar ook kan je lichaam beter zijn werk doen. De bloedcirculatie verbetert, de stofwisseling wordt aangewakkerd, spieren en botten versterken en de weerstand verbetert. En daar voel je je sterk en zelfverzekerd door!

 

Wie ben ik?

Deze wisselwerking tussen lichaam en geest heb ik keer op keer teruggezien in de jaren dat ik, Anna de Kok, aan de slag was als personal trainer. Daarom werk ik tegenwoordig samen met een team van fantastische personal trainers, een vitaliteitscoach en andere experts aan een gezonde geest in een gezond lichaam bij S.T.A.R.S. P.T. Hier willen we je graag ondersteunen bij jouw zoektocht naar meer balans, ontspanning en positiviteit in je leven. Dat doen we aan de hand van personal training, waarbij een stukje coaching onmisbaar is. Mocht je hier meer over willen weten, neem dan gerust contact op. We vertellen je graag meer.